Ademcoaching
Geef je adem iets meer aandacht
Ademcoaching, wat is het?
Eigenlijk heel simpel; een coach die middels de ademhaling iemand een spiegel voor houdt. Kijkt naar het adempatroon en op basis van wat zichtbaar is tijdens het ademhalen feedback en bewustwording geeft. Samen kijken we naar een optimalere ademhaling. Dat kan door oefeningen thuis, bewustwording of op andere manieren.
Je haalt adem zoals je je voelt en welke patronen je gebruikt. Immers adem is leven en hoe jij het leven leeft haal je adem. Is er meer stress aanwezig gaat de ademhaling sneller en meer naar boven. Oppervlakkig en snel in de borst. Bestaat er een patroon van bijvoorbeeld angst dan wordt het diafragma gespannen en komt er een specifiek adempatroon naar voren. Is er meer rust en stabiliteit dan zie je dat de ademhaling zich naar beneden in de buik verplaatst.
Elk patroon, gedachte en emotie zet zich op een ander deel in het lichaam vast met de daarbij behorende adempatronen. Tijdens de coaching wordt hiernaar gekeken, feedback op gegeven en mee geoefend om bepaalde patronen los te laten en een zo vol mogelijk adempatroon voor elkaar te krijgen, immers adem is leven.
De meest ideale ademhaling in rust is door de neus, gebruikmakend van het diafragma (buikademhaling) en plusminus 10x per minuut. Door de neus omdat dit de lucht alvast verwarmd en zuivert. De nervus vagus loopt door het diafragma en wordt op deze manier gestimuleerd dan wel afgeremd (ortho en parasympaticus) bij een diafragma ademhaling. Bij een “overademing”, oftewel een oppervlakkige en snelle ademhaling, wordt de verhouding van de O2 en CO2 verstoort met alle gevolgen van dien. CO2 heeft bijvoorbeeld invloed op de vasoconstrictie en dilatatie van de bloedvaten, de opnamecapaciteit van de O2, de ademprikkel en de Ph waarde.
Elk traject is weer anders en toch ook weer gelijk.
Ga eens rustig zitten en voel eens hoe nu je hartslag aanwezig is. Doe dit enkele tellen. Haal nu eens een paar keer snel en diep adem. Voel vervolgens wat je hartslag doet. Waarschijnlijk gaat de hartslag nu iets sneller dan zonet. Omgekeerd kan ook: door rustig adem te halen zal de hartslag volgen en rustiger worden.
Hierdoor kunnen we de ademhaling gebruiken om af te stemmen op onze stresslevel en dit bewust beïnvloeden. Veel mensen met een hoog stresslevel hebben een snelle hartslag en een oppervlakkige snelle ademhaling.
Lees het verhaal van Patrycia. Zij legt uit hoe ademhaling invloed kan hebben op je lichaam en je geest.
Regelmatig organiseren we workshops met betrekking tot ademcoaching, ademhaling en Yin Yoga. Op onze facebook pagina vindt de agenda en kan je je opgeven.