Functionele Osteopatische Integratie (FOI)

Hoe kom je weer in beweging?

FOI - wat is dat?

Bij de beweeganalist gaan we ervan uit dat ieder mens op zijn eigen wijze op een trauma reageert. Dit kan zowel een fysiek of psychisch trauma zijn. Functionele Osteopatische Integratie of FOI is gebaseerd op het feit dat het lichaam als geheel reageert en zal dan ook een manier gaan vinden ter compensatie wanneer er ergens een probleem zich voordoet.

Het probleem moet op één of andere manier worden opgevangen. Hiervoor ontwikkelt iedereen zo zijn eigen strategie. Deze strategie spiegelt zich weer af in het lichaam. Want het lichaam slaat verschillende spanningen op in de bindweefselstructuren (fascia en spieren). Als het lichaam deze storingen niet meer kan compenseren zullen er verschillende klachten ontstaan.

De Beweeganalist - behandeling hand
Functionele Osteopatische Integratie (FOI) - nekklachten
Functionele Osteopatische Integratie (FOI) - nekklachten
Functionele Osteopatische Integratie - nekklachten

In de praktijk betekent dit, dat deze compensatiemechanismen zich over het hele lichaam verdelen. Echter, in de meeste gevallen is er een steeds terugkomend patroon te herkennen. De oorzaak van de pijn zit daarom dan ook vaak ergens anders dan op de plek waar de pijn ervaren  of gevoeld wordt. Vaak zijn er verschillende compensatie strategieën in de loop der jaren gebruikt en zijn deze opgestapeld. Zo kan hoofdpijn het gevolg zijn van een verzwikking van de enkel, of een schouderklacht het gevolg van een kijkoperatie aan de knie. Binnen de FOI worden deze als het ware laagje voor laagje als een ui afgepeld.

Het doel van deze behandelmethodiek is om het lichaam uit de compensatie strategie te halen en zo in een bredere balans neer te zetten.

Op de Facebook pagina van de Beweeganalist posten we regelmatig over dit onderwerp en kan je je ook opgeven voor de workshops die we organiseren.