Over ons

De beweeg analist: samen kijken naar het complete verhaal

Martijun van der Windt - Beweeganalist

Wanneer bewegen niet meer vanzelfsprekend is

Daar kijk ik als beweeg analist graag samen met de cliënt naar. Want al van jongs af aan heb ik een interesse in het bewegend functioneren. Sporten en bewegen waren heel vanzelfsprekend in de tijd dat ik opgroeide. Vandaar dat een logisch vervolg voor mijn opleiding was dan ook dat ik bewegingstechnologie ben gaan studeren.

Studie

Tijdens deze studie werd veel gekeken naar het bewegend functioneren en welke technologie we hierop konden aanpassen. Denk dan met name aan Brace rolstoelen en alles wat met techniek en bewegen te maken had. Super interessant en erg mooi om hiermee te werken. Toch miste ik iets toen ik pas afgestudeerd was en mensen mocht adviseren wat voor rolstoelen of hulpmiddel ze konden gebruiken.

Als gevolg daarvan ben ik fysiotherapie gaan studeren. Binnen de sportfysiotherapie heb ik zelfs mijn master behaald. Vaak kwam ik door gebruik te maken van protocollen en richtlijnen een heel eind om mensen goed te begeleiden. Maar toch kwam ik met enige regelmaat mensen tegen die ik onvoldoende kon ondersteunen en helpen. Zelfs niet met mijn kennis die ik had opgedaan tijdens mijn studie (sport) fysiotherapie en bewegingstechnologie.

Ik was namelijk al die jaren biomechanisch opgeleid. Dat betekende dat ik heel vaak als oorzaak en gevolg naar blessures en beperkingen keek. Door verder te kijken in die periode tijdens mijn begeleiding van patiënten werd het steeds duidelijker. Er konden andere factoren meespelen die het herstel beperkten. Dus besloot ik verder kijken dan alleen de protocollen en richtlijnen en oorzaak-gevolg gedachten in het biomechanische domein.

Beweegmethoden

Toen kwam ik in aanraking met functionele osteopathie, yin yoga, de Wim Hof methode en ademcoaching. Deze tools gaven mij meer mogelijkheden om mensen te kunnen begeleiden waarbij het herstel achterblijft bij wat we verwacht hadden. De mens is namelijk meer dan alleen botten spieren en zenuwen.